Korisni saveti pri kupovini parketa | S.A.B. Enterijeri

S.A.B. Enterijeri d.o.o. su firma , koja vec 14 godina prodaje sve vrste parketa poreklom iz celog sveta, na tržištu Beograd i Srbije. Hteli smo da Vam prenesemo naše višegodišnje iskustvo, u vezi sa odabirom parketa.
Ono što je uvreženo u našem narodu, jeste da naši ljudi i naši klijenti vole u velikom broju slučajeva da imaju drveni pod u kućama i stanovima, što je tradicija na našem područiju, ali danas u ponudi novih materijala i sama proizvodnja parketa je pretrpela odredjene promene.
 
Osim tradicionalnog parketa (puno drvo), koji se decenijama upotrebljava u našoj sredini, danas postoji i višeslojni parket sa novim sofisticiranim izgledom. Postoji dvoslojni parket debljine 10 mm, a dim. 10/140/1200 mm, koji je najtraženiji za polaganje podova na kojima je već predvidjeno podno grejanje i daje fantastične rezultate. Dvoslojni parket ima esenciju punog drveta u visini od 4–5 mm i podkonstrukciju u visini od 5 mm. Izuzetno je stabilan u korišćenju, zbog same tehnologije proizvodnje. Završni sloj je 8 nanosa vodenog laka u različitom nivou sjaja, ili obrada uljem, ako se radi o egzotama. Postoji novi pojam “ izbeljenog hrasta “, gde su svetski dizajneri prelazom različitim vrstama bajca, dobili sofisticiranu povrsinu parketa, u različitim tonovima.
Troslojni parket je debljine 15 mm., a dim 15/200/2000 mm. U stvari debljina parketa i tradicionalnog i viseslojnog su u direktnom odnosu sa dužinom parketa i mogućnosću izvijanja lajsne, tj. preloma iste.
Kad sam pitao više vlasnika fabrika parketa  u Italiji, koje parkete su oni izabrali za svoje prostore, svi su odgovorili da su “ naravno “ izabrali puno drvo, pošto je plemenitija vena i sam psihološki osećaj.
 
Da kažemo nešto o iskustvu sa različitim esencijama ili vrstama drveta. Iskustvo govori da su najmanje zahvalni na našem području, parketi latinoameričkog porekla, koji su iz vlagom zasićenih sredina, tako da su vrlo specifični i sami polagači, parketari imaju najviše problema sa esencijama Ipe Lapacho , Cabreuva Incenso itd. Stabilni parketi su Afromosia, Iroko, Dussie Africa , Rovere ( Hrast ), koji daju izričitu satisfakciju i u estetskom i u funkcionalnom smislu.

Ceo napor se bazirao na istrazivanju tržišta, jer kao što kažu u “ Maratoncima “, savremeni čovek neće samo domaći hrast i domaću bukvu.